על הנקודה העיוורת שמונעת באופן קריטי הצלחה עסקית
מהי הנקודה העיוורת שמונעת הצלחה העסקית ואיך מתמודדים איתה? על 4 אזורי הידוע והלא ידוע ואיך להפוך אותם לחוזקה עסקית
סקוטומה היא אזור בשדה הראיה בו הראיה חלשה מאוד או לא קיימת. אותו כתם עיוור מתבטא בחוסר בשדה הראיה. גם בעלי עסקים סובלים מעיוורון חלקי, נקודה עיוורת שבה חסר שדה ראיה ממשי בעסק.
קחו את מיכל למשל, מיכל היא אשת עסקים מבריקה שפיתחה שיטה מיוחדת לאבחון וטיפול בבעיות עור מיוחדות. השיטה, המבוססת על מחקרים רבים מוכיחה את עצמה ככלי אבחון וטיפול יוצא דופן שפותר למטופלים בעיות ארוכות שנים מהם הם סובלים. המרפאה משגשגת, מחזור המכירות הולך וגדל משנה לשנה, הלקוחות זורמים, הצוות הולך וגדל, גם השיווק והמכירות הולכים ומתפתחים, היא מקבלת משכורת יפה ונראה שהכל בדיוק בכיוון הנכון, אלא שזה ממש לא כך מהסיבה הפשוטה שעל אף שהצוות הלך וגדל ומוצרים רבים התפתחו בדרך, המקום מבוסס באופן מלא על מיכל, היא כמעט ולא מייצרת רווח למעט השכר, העבודה שלה אינטנסיבית, יציאה לחופש היא על גבול הבלתי אפשרי וכל החסרה של יום מחלה הופך להיות דחיה שלמה בלוחות הזמנים.
מיכל פתחה עסק מדהים ושיטה מדהימה, כל כך מדהימה שהיא יכולה להפוך להיות למוצר טכנולוגי. אבל למיכל אין את הזמן לפתח את המוצר הטכנולוגי. עובר יום ועוד יום, עובר שבוע ועוד שבוע ועל אף שמחזור ההכנסות גדל, העסק והחלום שקיוותה להם לא בדיוק הולכים בכיוון הנכון. יש משהו שמשאיר את מיכל ואת העסק שלה במקום ולא מאפשר לה לעשות את הקפיצה הבאה. מה מיכל לא רואה?
דונלד רמספלד שר ההגנה האמריקאי לשעבר דיבר על 4 אזורים משמעותיים של הכרות עם כל מצב
בשנת 2002 דונאלד רמספלד, אז שר ההגנה של ארה״ב אמר את הדברים הבאים ביחס לשאלה על נשק להשמדה המונית בעיראק: “…יש את הידוע שהוא ידוע; יש דברים שאנחנו יודעים שאנחנו יודעים. אנחנו גם יודעים שיש את הידוע שאינו ידוע; כלומר אנחנו יודעים שיש דברים שאנחנו לא יודעים. אבל יש גם את ה״לא ידוע״ שאינו ידוע – מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים”.
מה זה אומר שיש דברים שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים? זה אומר שבחיים שלנו בכלל וגם בעולם העסקים, קיימים אזורי ידע ואזורי חוסר ידע שעוזרים לנו להבין היטב שהמקום שבו אנו תקועים, המקום שבו העסק לא מצליח לייצר קפיצה, זה המקום שבו חסר שדה ראיה, קיימת ״סקוטומה״ והנה 4 האזורים:
אותה הנקודה העיוורת נמצאת בשני מקומות עיקריים בעסק שלנו:
מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו יודעים – נקודות החוזק שלנו שקיימות בפועל אבל שאנחנו לא רואים ולכן לא יכולים למנף.
דוגמא נהדרת כאן היא שרון שיש לה עסק מקסים בו היא מלווה נשים, יש לה שיטה שבה היא יוצרת טרנספורמציה אישית פנימית אבל היא מעולם לא הגדירה את מה שהיא עושה כ״שיטה״. בפועל היא פועלת כשיטה אבל לא העריכה מספיק את עצמה ואת העסק כדי למסד זאת כשיטה, דבר שהיה מקפיץ משמעותית את הערך של השירות שלה.
ונקודה עיוורת שניה ומסוכנת יותר – מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים.
דוגמא מעולה לענין הזה היא של נעמה מורן מייסדת ומנכ״לית חברת צ׳יטה, חברת איקומרס שמוכרת מזון למסעדות בארה״ב. כאשר הקורונה תפסה אותם בהפתעה ב-2020, בבת אחת כל הקו מוצרים שלהם קרס עם סגירת המסעדות. היא לא ידעה שהיא לא יודעת שצפויה להגיע מגיפה שתשנה את פני התמונה.
דוגמא נוספת הוא אלון, יזם שעזב עבודה בטוחה במשכורת גבוהה והחליט לצאת לעצמאות ולהקים חברה למכירת מוצרים אלקטרונים אונליין. העסק הולך וצומח וגדל אבל יש בעיה המשכורת החודשית שהוא לוקח היא בדיוק נקודת האיזון של העסק מה שמוביל אותו בכל חודש להפסד כספי עצום שהלך והצטבר לחוב גדול. הוא ממשיך להפסיד מידי חודש ואומר לעצמו – ״אם רק אכפיל את המכירות אפסיק להפסיד״. אך מה שנדרש כדי להגיע לנקודה הזו היא דרך ארוכה ואולי אף בלתי אפשרית בגלל מודל התמחור של העסק שעובד על רווחים קטנים במיוחד. אלון עיוור למודל התמחור הבלתי אפשרי של העסק שמהווה מכשול ביכולת של העסק לממש את החזון שלו.
איך אפשר לזהות ניסיון להתגבר על נקודה עיוורת על ידי בעל העסק?
דבר מענין שקורה בעסקים אותם אנו פוגשים היא שאותה נקודה עיוורת באה לידי ביטוי בשכנוע מגביל שהולך כך – ״אם רק…״.
״אם רק… אעשה עוד וובינר…אז אצליח לעשות א. ב. ג…..״
״אך רק… אמכור יותר אז אצליח לעשות א. ב. ג…..״
״אם רק… אגייס עוד איש מכירות אז אצליח לעשות א. ב. ג…..״
אבל הבעיה הגדולה היא שה״אם רק״, מונע להתמודד עם מה שקורה בזמן הווה ולהצליח לראות באופן פשוט את המצב.
ריסטאטראפ לחברות ועסקים
מהם השלבים לתהליך הריסטארטאפ שמאפשר ללכת מעבר ל״סקוטומה״ לנקודות העיוורות של העסק?
התמודדות עם נקודות עיוורות בעסק מאפשרות קפיצה עסקית אדירה כי הן חושפות משהו שקודם לכן היה בחושך ומאפשרות לעבוד עליו. הנקודות העיוורות הן בדרך כלל גם נקודות החולשה והדרך שבעל העסק יוכל לראות טוב יותר, עובר בדרך כלל דרך עבודה עם עוד זוג עיניים שיכול להסתכל ולחשוף את הבלתי נראה. כאשר אנו מגיעים לייעץ לעסקים ולחברות, בתהליך שנקרא – ריסטארטאפ, אנו עוקבים בדרך כלל אחר השלבים הבאים:
שלב ההערכה והסקירה של העסק – אנו מתחילים לקרוא את כל נתוני העסק וללמוד את כל מרכיביו, מאבני הדרך המרכזיות של תהליך ההקמה של העסק, הכרות עם כלל המוצרים, השירותים, הרכב הארגון, מצב פיננסי ודו״חות, רווחיות המוצרים, מצב התחרות בשוק, יעדים וחזון – לאן העסק חולם להגיע.
במקרה של מיכל, למשל, גילינו תוך כדי הסקירה העסקית היא בכלל חולמת שלא להיות קליניקה אלא להיות בעלת חברת טכנולוגיה שמוכרת את שיטת האבחון שפיתחה. הבנה של היעוד מאפשרת ליצור כיוונים אסטרטגיים מחודשים לחברה ולדאוג שהוא בדרך הנכונה, שמפנים את מיכל כדי לעבוד על הפיתוח הטכנולוגי.
כאשר השלב הזה מתבצע, אנו מאירים כמות גדולה של ״נקודות עיוורות״ דרך קריאת נתונים. לנתונים יש את הקסם הזה של שיקוף נקי של המקום בו אנו נמצאים וכך הם מאפשרים להסיק מסקנות חשובות ומשמעותיות. כאשר דיברנו לא מזמן עם בעל עסק שהגיע לעשות ריסטאטראפ ולהאיץ את העסק שלו מחדש קדימה, הוא אמר לנו – ״אני לא צריך את השלב הראשון, אני מכיר את העסק שלי טוב! אין צורך לקרוא שוב את הנתונים״, ענינו לו – ״מה שאתה מכיר על העסק שלך, הביא אותך לנקודה שבה אתה נמצא היום. כדי להגיע לנקודה הבאה, עלינו לעזור לך לגלות את הנקודה העיוורת שאינך רואה. את זה עושים דרך קריאת הנתונים״.
שלב הניתוח והמסקנות – לאחר שאנחנו לומדים את העסק, רואים נקודות חולשה וחוזק, יחד עם החזון של בעל העסק והייעוד ניתן לכוון נהדר את העסק והחברה מחדש דרך 4 חלקים מרכזיים: שיווק ומכירות, פיתוח עסקי, ניהול ופיננסים.
שלב הכיוונים האסטרטגיים – בשלב הזה אנו מייצרים כיוונים אסטרטגיים לטווח הקצר, הבינוני והארוך ומשלימים הלכה למעשה את כל שלב ההכנה לקראת יציאה לדרך עם ההאצה המחודשת של העסק.
שלב הביצוע – בשלב הזה אנו מיישמים את תהליך הבניה מחדש של העסק והחברה: החל מהקמת אתר סחר מחודש למכירות אונליין, הקמת מערך שיווק באמצעות תוכן: וובינרים, השקות, מערכות דיוור, בלוג, פודקאסט ועוד, שיתופי פעולה ועוד.
למה אתם רוצים לעבוד איתנו על האצה והתחדשות העסק שלכם?
בין אם אתם נמצאים כעת בשלב ההצלחה של העסק, העסק במיטבו ואתם מרגישים שאתם בזרימה מלאה, אחת מהדרכים אגב להרגיש את זה היא שאתם פתאום נוסעים הרבה פעמים בשנה לחו״ל, מוציאים כסף על דברים שקודם לכן נמנעתם מהם – זה השלב לזהירות מירבית. כי אם לא תשכילו לנתב את האנרגיה למקפצה הבאה, אתם עשויים לצנוח ובין אם אתם מדשדשים ומרגישים שהעסק כבר לא במיטבו, אחת מהדרכים לראות זאת היא בהרגשה של שחיקה, הרגשה של ירידה ברווחיות, אנו ממליצים להתחיל תהליך שלם של ריסטאטראפ וליצור את המקפצה העסקית הבאה עבורכם. בין אם אתם עסק קטן, בינוני או גדול.
אנחנו במרקורי מאיצים עסקים לצמיחה מחודשת ומואצת עם ניסיון מצטבר של יותר מ-30 שנה עם רשימה ארוכה של לקוחות מרוצים. עבדנו עם מגוון רחב של בעלי עסקים, תעשיות ומותגים ועזרנו להם לעשות את הריסטאטראפ שלהם. היתרון המשמעותי שלנו הוא:
- עבודה אחד על אחד בגישה אישית שמותאמת לבעל העסק, לעסק, לצרכים הספציפיים של העסק כמו גם לחזון וליעוד שלו.
- הכל קורה במקום אחד – הצוות שלנו עוזר לכם לקחת את הכיוונים העסקיים ולפרוס אותם לפעולות בשטח – מהקמת אתר, קידום אתר, שיווק באמצעות תוכן ועוד – אנו לוקחים את התוכנית הגדולה ופורטים אותה לצעדים, אין צורך יותר להתפזר בין אלף בעלי מקצוע
- תוצאות מבוססות – המטרה שלנו היא להביא אתכם להגדלת היכולת, התהליך המקיף מאפשר ליצור הצלחה מבוססת ולא הצלחות חד פעמיות שנשענות על מעמדי מכירה מקריים. אנו כאן כדי לעזור לכם להתרחב, לגדול ולבסס הצלחה משמעותית (עד הריסטאטראפ הבא)