
איך כשלון הפך אותי למנכ״לית טובה יותר? שיעור בשווי של 2.5 מיליון שקלים
יש מילים שלא יכולות להיאמר בזמן אמת ורק הזמן שעובר יכול לתת להן את הבמה הנכונה. המילים האלה נכתבות ליעל של היום שהיא תוצר של יעל של פעם, זו שחלמה בגדול, ששאפה להיות מישהי, להשאיר חותם, לעשות משהו שמישהו יזכור בעולם העסקי ובדרך לשם עשתה הרבה הצלחות וגם, כמו שקורה בדרכים לא נודעות, הרבה שגיאות. לא אחת מצאתי את עצמי ממתינה בצד דרך לא ידועה, מקווה לעזרה או הכוונה, תוהה מה הפניה הנכונה ואלה היו, בדרך כלל, האנשים היקרים שפגשתי שעזרו לי לקבל את התשובות הנכונות.
הפוסט הזה הוא למנכ״לית שאני היום ושעוד לא ידעתי שאהיה אז כשיצאתי לדרך, על איך ומה זה להיות מנכ״לית. על ההר הגדול שיש לטפס בדרך לתפקיד העוצמתי הזה שנקרא ״מנכ״ל״, שמחבר בין תחומי התמחות מגוונים, שדורש להיות איש/ה אחד או אחת, שמסוגלים לעשות כל כך הרבה בו זמנית: החל מחשיבה אסטרטגית, ניהול כספים, יצירת חדשנות, הנעת תהליכי שיווק ומכירות, אבל גם הובלת אנשים ומתן מענה לבעיות של הלב ולכן דורש לא רק ראש מחודד אלא לב פתוח, כזה שמבין איך להניע אנשים להתמודד עם אתגרים אנושיים ומקצועיים.
המנכ״לית הצעירה של פעם
לא נולדתי להיות מנכ״לית. אף אחד לא לימד אותי איך לנהל עסק, איך לעשות את הצעדים בדרך, איך לגדול בצורה מאוזנת שמצליחה להכיל את כל הכישורים שנדרשים לתפקיד המנכ״ל. אמנם כבר משלב מוקדם שמתי על כרטיס הביקור את התואר ״מנכ״ל״ אבל זמן רב שלא יצקתי לתפקיד את התכולה הנדרשת, בעיקר כי לא ידעתי מה זה אומר להיות מנכ״ל.
אומץ הלב של תחילת הדרך, השאפתנות וההתרגשות פתחו לי, אי אז ב-2008, דלתות והניעו אותי במהירות קדימה כיזמת, הכל היה כל כך מסעיר ומרגש ובגלל הנטייה הטבעית שלי לעולמות השיווק והמכירות, מצאתי את עצמי סביב השעון נמצאת באזורים האלה, מה שנקרא ״אזור הנוחות״. שם התמקדתי, שם התמחיתי, שם עשיתי הצלחות אדירות. למדתי מטובי המשווקים האמריקאיים איך לשווק ולמכור בהשקות ובוובינרים עסקאות של מאות אלפי שקלים בערב אחד.
מה באמת נדרש ממנכ״ל?
אבל מנכ״ל טוב לא יכול להיות חד צדדי, כלומר עם כשרון אדיר בתחום עסקי או ניהולי אחד ואפס כשרון בתחומים אחרים. הוא צריך להצליח להכיל בו זמנית סדרה של כישורים, שאמנם לא כולם חייבים להיות תחום ההתמחות שלו, הדבר שהוא ״הכי״ טוב בו, אבל הם צריכים להיות כולם ברמה ממוצעת טובה ואלה שלא ברמה ממוצעת טובה, אותם יש ללמוד.
מנכ”ל טוב הוא בעל היכולת לנצח על התזמורת שנקראת ״ארגון״ בצורה טובה, הוא חייב לדעת איך לגרום לכלי הנגינה השונים, תחומי העסק, לנגן יחד בהרמוניה ולכן הוא צריך להבין, איך פועל טוב כל כלי, למרות שהוא לא חייב לדעת לנגן על כולם.
יש חמישה תחומים עיקריים שכל מנכ”ל חייב לשלוט בהם או לפחות להבין היטב:
- אסטרטגיה וראייה לטווח ארוך – היכולת לזהות את ההזדמנויות ואת האיומים, לחשוב צעד אחד קדימה, וליצור חזון ברור שיסחוף את הארגון.
- ניהול כספים וניהול סיכונים – לדעת איך לנהל תקציב, לייצר תזרים מזומנים חיובי, ולהשקיע בצורה מושכלת. זהו הבסיס שעליו נשען העסק כולו.
- שיווק ומכירות – היכולת להבין את הצרכים של הלקוחות, לייצר אסטרטגיות שיווק אפקטיביות, ולתמוך בצוותי המכירות כדי להשיג תוצאות.
- פיתוח והובלת צוותים – מנכ”ל לא יכול להצליח לבד. הוא חייב לדעת לגייס, להכשיר, ולהניע צוותים לעבוד יחד ולצמוח.
- חדשנות ופיתוח עסקי – תמיד לחשוב קדימה, למצוא דרכים לחדש וליצור ערך מוסף, כדי שהעסק יישאר רלוונטי ומתפתח.
מחקר מקיף שפורסם על ידי The Oxford Review מדבר על כך שמנכ״לים רבים מגיעים לתפקידם עם מומחיות בתחום מסוים כמו פיננסים, שיווק, טכנולוגיה או תפעול. בעוד שהמומחיות הזו יכולה להיות יתרון משמעותי, היא עלולה גם להוות אתגר בבואם להתמודד עם הדרישות המגוונות של תפקידי הנהגה בכירים.
אפשר אם כן אולי לומר, שהתכונה החשובה ביותר שמאפשרת לכל מנכ״ל להתמודד עם הרב גוניות של התפקיד המורכב היא היכולת ללמוד, כמו גם ליישם גמישות פנימית גדולה, כדי להתאים עצמם למבנים ארגוניים שונים.
איך התיאוריה פגשה במציאות?
תחום ההתמחות שלי היה שיווק ומכירות כפי שכתבתי מעלה. זה היה מה שבער בי באותה התקופה וזה התחיל כיזמות. כל יתר הדברים שהיו כרוכים בגדילה שלי לתוך תפקיד המנכ״ל – כספים, אסטרטגיה, ניהול סיכונים – היו גדולים ממני לא הבנתי עד הסוף את הצורך בהם ומאחר ולא באתי מתוך ארגון, לא היו לי את הכלים הדרושים לכך. היתה בי אמונה שגויה שאם אני יודעת להרוויח הרבה כסף, אין צורך בניהול דקדקני של כסף. והאמת היתה, בדיעבד, שסוג חשיבה כזה שגוי מהיסוד. דווקא זה שיודע ליצור ולהפיק סכומי כסף גדולים, הוא זה שנמצא בסיכון הגדול ביותר וחייב לדעת לנהל את הכסף. אז סמכתי על תחושת בטן. וזה עבד היטב. כל עוד העסק עבד היטב.
הגענו למכירות אדירות, 7 ספרות בשנה, הצלחה מסחררת, הופעה באמצעי התקשורת, אורח חיים זוהר, הייתי בטוחה שפתרתי את הפן הכלכלי בחיים שלי ושעכשיו אני משוחררת לממש את החלומות שלי. חיינו כמו מלכים, טסנו לחו״ל, אכלנו במסעדות והכל רץ במהירות מסחררת, הכספים זרמו וזרמו וזה היה כמו מדפסת כסף שלא מפסיקה להדפיס.
גלזר הדרכה, החברה שהקמתי יחד עם שותפי אז, לימדה את תחום האיקומרס- מכירות באיביי ובאמזון. הצמיחה היתה פנטסטית, הצטרפו לצוות שלנו 25 עובדים מופלאים והפכנו למכללה הגדולה בתחום בישראל. היתה לנו קהילה של יותר מ-100,000 איש, מעל ל-15,000 בוגרים. דחפנו חזק מאוד קדימה והיינו למשך זמן בלתי מנוצחים.
אבל התנאים מסביב התחילו להשתנות. זה היה אחרי 7 שנים מעולות בתחום, פתאום מתחרים רבים נכנסו לתחום האיקומרס ובנוסף לכך איביי ואמזון, החלו לאבד מזוהרם וכבר לא היה קל כמו קודם למכור ולהצליח שם. יתרה מכך, עברתי 7 שנים אינטנסיביות בהן לא רק הקמתי עסק אלא הפכתי אמא פעמיים וכשהרמתי את הראש אחרי 7 שנים, הרגשתי מותשת ושבעה מהתחום והעשיה.
מה שקרה בפועל בחברה הוא חוסר יכולת כלכלית להגיע לרמת ההכנסות הנדרשת לחברה כדי להישאר מאוזנים. רמת הוצאות הגבוהה, משיכת משכורות ענק, צוות עובדים גדול וחוסר יכולת לראות את הנולד, הובילה לכך שבמשך 8 חודשים, בשנת 2017, דיממנו כסף. הפסדנו עוד ועוד ועוד. כששואלים אותי לפעמים למה לא עצרתי קודם, לפני שחלפו להם 8 חודשים, התשובה שלי היתה – אופטימיות וטיפשות. היתה בי אופטימיות בלתי מתפשרת על כך שנחזור לרכב על גב הסוס, אך היתה גם את הטיפשות של לא לוודא את זה במספרים, לתת להוצאות להמשיך ולזרום החוצה ולהכניס את החברה למצב של סיכון אדיר, ממונפת עם הלוואות יקרות מאוד, עם ריביות עצומות. כעבור 8 חודשים הנזק המצטבר לחברה היה אדיר, רשמנו 2.5 מיליון ש״ח הפסד.
הרגע הזה של ההפסד הוא אחד הרגעים הכואבים בחיים שלי. הטלפונים הבלתי פוסקים מהבנק, הצורך לפדות חסכונות, לקחת הלוואות אישיות, להיות בתוך בלאגן אדיר וכאוס של קושי לשלם, הפסקתי למשוך משכורת הביתה, ונאלצתי למצוא פתרונות יצירתיים כדי להרוויח כסף בצורות אחרות כדי שיהיה לנו מה לאכול בבית.
אבל אולי מכל אלה, מה שכאב יותר מכל, היה הרגע של ההתפכחות. ממרומי ההר של ההצלחה הכלכלית, מהמחשבה שאני באמת מישהי אדירה, שהצלחתי לכבוש את פסגת ההצלחה, הבנתי שכשלתי כמנכ״לית. שלא הייתי באמת מנכ״לית. שזה היה כמו קליפה ריקה שלא הכילה את מה שהיה נדרש בחברה כדי להכין את עצמי לרגע הזה של הסערה. לא חסכנו כספים, לא שמרנו על הכסף שלנו, לא דאגנו שיהיו לנו רזרבות ליום סגריר. צרכנו את כל מה שהכנסנו, לא חשבנו קדימה, לא ניהלנו את עצמנו. בנקודה הזו עמדתי על פי תהום – פשיטת רגל היתה סיכון על הפרק. עם הרבה חוסר ידיעה מה יוליד יום ומה אעשה בצעד הבא.
הלקחים שבנו אותי מחדש
לפעמים כשניצבים על פי תהום, מגלים בתוכנו עוצמות שלא היו שם קודם וגם נכונות להתחיל ולעשות דברים שלפני כן נראו לנו בלתי אפשריים.
את הטיפוס מהתהום עשיתי בשתי ידיים ושתי רגליים, צעד אחר צעד, עם החלטה פנימית שהתקבלה, אחרי ליל יסורים קשה של כאב עמוק, שלא לפשוט את הרגל אלא לעמוד בפני הפחדים שלי – הפחד ממספרים, הפחד מנתונים, הפחד מניהול ולהתעלות מעליהם – ללמוד לנהל אותם. ללמוד להיות מנכ״לית אמיתית, זו שיודעת להיכנס לפרטים, זו שבונה את כל המיומנויות החסרות בי.
לקחתי יועץ מדהים – סיון יעקב, שהחיים שלחו אלי ברגע הקריטי הזה, שנתן לי יד. עבדנו יום ולילה, הוא ליווה אותי בכל מה שפחדתי ממנו. הוא היה המדריך שלי בעיר החדשה הזו שנקראת מנכ״לות, כי הוא, להבדיל ממני, הגיע מעולם הארגונים, הוא היה מנכ״ל של חברות גדולות של 200-300 מיליון דולר מחזור שנתי, והוא ידע לתת לי את הידע והיכולת שהיו חסרים לי. הוא האיר לי עם פנס את הדרך ונתן לי יד בכל הרגעים הכי כואבים שכרוכים בטיפוס מהבור העמוק שהייתי בו. למדתי כל כך הרבה בתקופה הזו (ועדיין), ידע שכל בעל עסק ויזם חייבים שיהיה להם:
- למדתי לנהל תזרים וצפי תזרים מזומנים
- למדתי לנהל תקציב
- למדתי לנהל לקוחות לאורך זמן ארוך וליצור כך backlog, צבר הזמנות שמבטיח את ההכנסה חודשים קדימה.
- למדתי לנהל בקרת אפקטיביות פרסום – שכל שקל שיוצא בשיווק, חייב להיות בבקרה מלאה של השקל שהוא יודע להחזיר.
- למדתי שהשיווק הטוב ביותר הוא זה של שיווק באמצעות תוכן – ערך, ערך ושוב ערך הם שם המשחק.
- למדתי להפסיק למכור בכל מחיר- יש עסקאות שעדיף לוותר עליהן ולהשאר נאמן לערכים שלך
- למדתי ששאיפה פנימית לעזור לעולם, מתוך החלום לתת ערך אמיתי לאנשים, מביאה את הכסף הגדול של עצמה.
- ועוד.. למדתי שכשנותנים באמת, כשפותחים את הלב, החיים מחזירים לך בערך גבוה שבעתיים.
- למדתי לשאול הרבה שאלות ושדרך שאילת שאלות מבינים דברים שלא מבינים ומשרטטים כך את הדרך לפתרונות לבעיות מורכבות
- למדתי להאט את הקצב ולתת דגש על איכות על פני כמות
- למדתי לאהוב את מה שאני לא אוהבת. כי כדי להיות מנכ״ל טוב, צריך לפתח מיומנויות חדשות כל הזמן, וכדי ללמוד ולפתח מיומנויות נדרשת פרואקטיביות וחיובית.
- למדתי לשמור את הראש למעלה גם ברגעים שהכל נראה בהם אפור. העננים בסוף מתפזרים והשמש תמיד מופיעה שוב.
כשהשיעורים החשובים האלה נלמדו אצלי באופן מלא, קרה נס גדול, סיון, היועץ שליווה אותי בדרך הציע לי להצטרף כשותף ולעשות יחד מיצוב ומיתוג מחדש לחברה, להפוך אותה לחברה שהיא היום. בשבילי זה היה סימן גדול לכך שעשיתי משהו נכון.
ברגעים חשוכים, הגישה הפנימית נבחנת ולמרות שהיה לי קשה מעל לכל הגיון בטיפוס הסיזיפי הזה, נשארתי שם וזה היה מה שסיון חיפש בשותף וכך הוא הציע לחבור אלי והקמנו יחד את מרקורי – חברת יעוץ לחברות ועסקים שמספקת שירותי דיגיטל מהקמת אתרי סחר ועד שיווק אורגני וממומן. אנו עושים היום את מה שסיון עשה עבורי – גורמים לחברות, מכל נקודת מוצא, לטפס חזרה לפסגת ההר.
הטיפוס חזרה על ההר של ההצלחה, כרוך ברגעי שפל איומים, בהרבה דמעות, אבל הכאב בונה אותנו מחדש, הוא נותן לנו שיעור ואצלי השיעור הזה הפך אותי לפחות יהירה, יותר ענווה, מבינה טוב יותר כאב של אחרים, הרבה יותר מסוגלת להביא ליומיום את תחום הרוח, שהלכה איתי גם קודם, אבל שהתביישתי בה, שלא ידעתי איך להביא אותה לחיים העסקיים, היום אני יודעת שיחד עם הרוח, יחד עם השאיפה האמיתית לתת, הכל הופך להיות מחובר טוב יותר וגורם להצלחות עסקיות משמעותיות יותר.
כל דמעה שירדה – כל זיעה שזלגה – כל כאב שכאבתי, הפך אותי למנכ״לית שאני היום, שנמצאת עדיין בתהליך צמיחה וגדילה, כי להיות מנכ״ל זה לא תפקיד שאפשר להפסיק להשתפר בו, הוא תמיד דורש מאמץ אקטיבי להיות טוב יותר. השיעור הזה, שעלה לי 2.5 מיליון ש״ח היה השיעור היקר ביותר ששילמתי אי פעם, אך גם זה הטוב מכולם.
חברת מרקורי בהובלתי ובהובלת סיון יעקב, מלווה חברות ועסקים לצמיחה מחודשת ומואצת ומספקת שירותי שיווק דיגיטליים מהקמת אתרי סחר ועד שיווק באמצעות תוכן, קידום ממומן ועוד.
נשמח לעזור לך לקחת את החברה שלך לצעד הבא. כל הפרטים על התהליך איתנו ותיאום פגישת הכרות לחברות המתאימות לתהליך נמצא בלחיצה כאן